Børn får smerter af angst i skolen

Posted by: Admin on 31/08-2010

Kilde: Metroxpress

Stadig flere børn er uoplagte, trætte og har fysiske smerter, når de er i skole, viser ny undersøgelse. Forsker: Det skyldes en angst for ikke at kunne leve op til forældrenes og skolens krav.

Klarer sidemanden sig bedre end mig, og vil min far blive skuffet, når han ser karakterbogen? Det stigende forventningspres på unge i folkeskolen ser nu ud til at have konsekvenser for deres helbred.

I en endnu ikke offentliggjort undersøgelse fra Københavns Kommune svarer over hver fjerde af de adspurgte børn i 4.-9. klasse, at de har haft ondt i hovedet inden for de seneste to uger, mens de var i skole. Næsten hver tredje siger, at de har været meget trætte og uoplagte, mens hver femte har haft ondt i maven.

Ifølge Per Schultz Jørgensen, cand.psych og forsker ved Danmarks Pædagogiske Universitetsskole, er der tale om såkaldte psykosomatiske symptomer, der bunder i et stigende forventningspres.

»Vi ser de her fysiske symptomer hos skolebørnene, fordi de ikke kan komme fri af en angst, som er skabt af et stigende forventningspres fra både skolen, samfundet og forældrene. De nye tal, synes jeg, er meget høje og giver anledning til alvorlig bekymring,« siger Per Schultz Jørgensen.

Københavns børne- og ungdomsborgmester, Anne Vang (S), mener også, der er tale om ‘meget bekymrende tal’.

»Det er vigtigt, at både skolen og forældrene er opmærksomme på det store forventningspres, der ligger på børnene i dag. Skolerne skal sørge for flere succesoplevelser og være bedre til at stoppe mobning og uro, som kan skabe de her symptomer. Men forældrene skal også sørge for, at børnene er udhvilede og har spist ordentligt, så de ikke er uoplagte, når de møder op i klassen,« siger Anne Vang.

Formanden for organisationen Forældre og Samfund, Benedikte Ask Skotte, mener, problemet skal løses med flere klare mål.

»Nogle forældre stiller for høje krav til deres børn, fordi de er usikre på, hvad de skal forvente af dem. Mere klare mål fra skolens side ville gøre forældrene mere trygge,« mener Benedikte Ask Skotte.